Soi Helvi Juvonen nähty pintaa syvemmältä

“Lahtelaislähtöinen muusikko Mia Simanainen löysi sielunsisaren Helvi Juvosesta.” Lue haastattelu ja levyesittely Etelä-Suomen Sanomissa.

Ja voi miten vaivattomasti levyalbumin ja runon merkitysten sisään solahtaakaan Juvos-tuntija Liisa Enwald blogissaan! Otsikolla Valon polkuja (30.3. 2020) julkaistua levyesittelyä lukiessani minusta tuntuu kuin tutkijan tuntosarvet kulkisivat ihoni alla. Niin kiinteästi osaksi omaa kokemusmaailmaa runot sulautuivat musiikin syntyprosesseissa.

Kansitaide / Cover Art by Tanja Ahola

Levyalbumi: Soi Helvi Juvonen

Kuinka pieneen muotoon voin tiivistää tunteen roihun? Tai kuinka moneen kerrokseen jakaa muutaman sanan merkityksen? Vastauksen minulle soi Helvi Juvonen runoillaan, elämällään, satumaisella inspiroivuudellaan. Julkaisu 20.3. 2020.

The title says that the works of the Finnish poet Helvi Juvonen (1919-1959) and her life have had a powerful influence on me, bringing to my life wonderful flaming inspiration, and thus contributing the creation of this music. The album release date March 20, 2020.

Kansitaide / Cover Art by Tanja Ahola

Andalusian Winter Dream

My ‘Artist Residency’ in Andalusia is over. This winter I skipped sleeping in hibernation – instead: the four months of sunlight and mild temperatures kept me well on the go. Three more weeks, and my solo album is coming out. Also after two weeks Quartet Ajaton goes to the studio and records the next album.

Omatoiminen taiteilijaresidenssi ja työskentelyni Espanjassa on päättynyt. Suomeen saapuessa sää oli kirjaimellisesti kylmä suihku, mutta neljän kuukauden valon, auringon ja leudon sään yhdistelmä on kyllästänyt minut yhä kestävämpään hymyyn. Ja helppo on hymyillä, kun on soololevy tulossa julkaisuun – enää kolmisen viikkoa. Ja pari viikkoa, kun Quartet Ajaton menee sekin studioon äänittämään uutta levyä.

Maistiaisia tulevasta ja muistiaisia menneistä

Heti vuoden 2020 ensimmäiseen neljännekseen on minulta tulossa julkaisuun albumi, joka pohjautuu pitkälle Juvosen runoista nousseisiin tunnekokemuksiini. Musiikilliset tulkintani -osin pitkälle mietityt, osittain irrallisina alkukuvina ilmenneet – on levylle työstetty yhdessä musiikkiteknologi /muusikko /äänisuunnittelija Joonas Outakosken kanssa. Soundimaailma on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kokonaisuudessaan omaa ääntäni, siitä kerrostettua tai muokattua: “soololevy” siis.

Juvostuntija-tutkija Liisa Enwaldin blogista voi lukea lisää vietetyn 100-vuotisjuhlan tunnelmista. (Ks. Puro, päästäinen ja pienuuden voima, julk. 17.11. 2019).

“Iloni on pohjajäätä” – juhlatilaisuus Maunulan Metsäpuro-salissa 9.11. 2019 Kuva: Seija Ahonen-Siivola

Malagan seudulla vietetään paikallisen Kulttuuriyhdistys Kalevan 30-vuotisjuhlia ensi lauantaina 23.11. Juhliin illalliskorttinsa hankkineet, sekä myös Suomen itsenäisyyttä 6.12. juhlimaan saapuvat, saavat kuulla musiikkiesityksiä minun ja Kari Ikosen laatimina.