Maistiaisia tulevasta ja muistiaisia menneistä

Heti vuoden 2020 kärkeen on minulta tulossa julkaisuun albumi, joka pohjautuu pitkälle Juvosen runoista nousseisiin tunnekokemuksiini. Musiikilliset tulkintani -osin pitkälle mietityt, osittain irrallisina alkukuvina ilmenneet – on levylle työstetty yhdessä musiikkiteknologi /muusikko /äänisuunnittelija Joonas Outakosken kanssa. Soundimaailma on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kokonaisuudessaan omaa ääntäni, siitä kerrostettua tai muokattua: soololevy siis.

Juvostuntija-tutkija Liisa Enwaldin blogista voi lukea lisää vietetyn 100 v. juhlan tunnelmista.

“Iloni on pohjajäätä” – juhlatilaisuus Maunulan Metsäpuro-salissa 9.11. 2019 Kuva: Seija Ahonen-Siivola

Malagan seudulla vietetään paikallisen Kulttuuriyhdistys Kalevan 30-vuotisjuhlia ensi lauantaina 23.11. Juhliin illalliskorttinsa hankkineet, sekä myös Suomen itsenäisyyttä 6.12. juhlimaan saapuvat, saavat kuulla musiikkiesityksiä minun ja Kari Ikosen laatimina.

Runoilija Helvi Juvonen (1919-59) – 100 vuotta

“Laulaminen pakkasen maassa on ankaraa työtä, siellä voivat keuhkot pakahtua ja mikä laulaa mitenkin itsensä kuoliaaksi. Vain valmis työ on näennäisen keveä kuin pääskysen lento tai kirkas ja sileä kuin hiottu kivi. Joskus se on samaa kuin tirkistäisi koko yön mikroskooppiin.” (HJ)

Tällä viikolla vietetään Juvosen synttäreitä. Eilen Iisalmen kaupunginkirjastossa lämminhenkinen yleisö jakoi kanssani runoihin säveltämäni musiikin. Kuva: Petri Lehto-oksa.

Lauantaina juhlitaan Maunula-talossa Helsingissä. Tilaisuuden ‘Iloni on pohjajäätä’ järjestää Mirkka Rekola -seura.

Matka Juvosen runojen maailmaan alkoi minulla kymmenen vuotta sitten, ja siitä alkaen olen pitänyt juuri häntä omanani; kaikista runoilijoista rakkaimpana ja läheisimpänä. Itse olin silloin 39-vuotias, samanikäinen kuin Juvonen kuollessaan. Juvosen sanat ja säkeet puhuttelevat voimallisesti, näkyvät vahvoina kuvina, ja saavat aikaan fyysisiä tuntemuksia. Välillä ne pakahduttavat niin että sielu haukkoo henkeään.

Säveltämiäni runoja löytyy äänilevyiltä tai muulla tavoin julkistettuna. Ahava-yhtyeen “Matka” -levyllä kuullaan ‘Lumottu kevät’, ‘Mainen matka’, ‘Laulu’ ja ‘Metsä palaa’. YLEn radioteatterille tehty tilausteos “Laulukuunnelma” sisältää niinikään ‘Laulu’n, sekä runon ‘Kylläinen’ a cappella sovituksina. Quartet Ajaton videojulkaisulta löytyvät englanniksi käännettynä ‘Elokuun yö’ – August Night, ja ‘Pohjajäätä’ – Bottom Ice.

Ensi vuoden alkupuolella julkaistava soololevyni koostuu lähes kokonaan Juvosen runoteksteistä – olkoon se syntymäpäivälahjani; kunnianosoitus sanan haltijalle. Lisäksi sekä yhtyeillä että sooloesityksissä olen laulanut ja esittänyt noin kymmenkuntaa tallentamatta jäänyttä runosävelmää. Alan olla Juvosella kyllästetty, mutta en vielä kylläinen – sooloesitys, jossa olisi myös proosaa, tai sadunomainen musiikki-tarina – siinä suuntia, joihin tuleva julkaisu näyttää kuljettavan.

Welcome to my new website! Tervetuloa uusille kotisivuilleni!

“Iloni on pohjajäätä”, kirjoittaa runoilija Helvi Juvonen, jonka 100-vuotisia juhlistamme tänä vuonna marraskuussa, ainakin Iisalmessa ja Helsingissä. Mitä nuo sanat merkitsevät minulle – ja minkälaista musiikkia kokemuksesta syntyy?

Pian saa musiikki puhua puolestaan. Mutta tulevan albumin yhteydessä valotan tunnelmia myös kirjoittamalla. Tietoa julkaisusta tulee tänne syyskuussa, muutaman keikkapäivämäärän kera.